Νέα από τον “Πυθέα” – 22/05/24

Ο δρόμος της επιστροφής ξεκίνησε.

Αναχώρηση στις 16/05 από Μασσαλία και άφιξη την επομένη σε μία ακόμη αρχαία ελληνική πόλη της Νίκαιας. Και εκεί, εγκάρδια υποδοχή υπό την φροντίδα του Προέδρου προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Σεληνιωτάκη, ο οποίος εφρόντισε να μου παρέχει δύο υπέροχους Ευπατρίδες “Σωματοφύλακες” από το Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας, τον Αντιπρόεδρο κ. Μάνθο Γαϊτη και τον Γεν. Γραμματέα κ. Νίκο Ντεζώρζ για να με ξεναγήσουν και να φροντίσουν για κάθε λεπτομέρεια.

Αποκορύφωμα της επίσκεψης ήταν η επίσκεψη στην “καρδιά” της Ελληνικής Κοινότητας, στον Ορθόδοξο Ι. Ν. του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου συναντηθήκαμε και με άλλα μέλη του Δ.Σ. της Κοινότητας. Υπέροχες εντυπώσεις από μια άκρως δραστήρια Ελληνική κοινότητα.

Με τις ευχές του Πάτερ-Μιχαήλ, του Ιερέα της Ενορίας και των λοιπών συμπατριωτών, αναχώρηση για την Κορσική για το Καργκέζε, το χωριό των Μανιατών.
Μετά από μια μέρα ταξίδι, άφιξη στις 19/05 στο Καργκέζε και υποδοχή εκ μέρους του κ. Δημάρχου στο λιμάνι από την Ελληνικής καταγωγής Δημοτική Σύμβουλο Μαρία-Λουϊζα Τζαννετάκη.

Μετά τον εκκλησιασμό στον Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου ήταν συγκεντρωμένη όλη η Ελληνική κοινότητα, ακολούθησε μια άκρως ευχάριστη έκπληξη! Ο Έλληνας Πρέσβυς στη Γαλλία αξιότιμος κ. Δημήτριος Ζεβελάκης, με συνοδό την Πληρεξούσια Υπουργό Β’ της Ελληνικής Πρεσβείας Αγαπητή Κα Αλεξάνδρα Μαντζίλα, ήρθαν ταξίδι-αστραπή στο Καργκέζε για να συναντηθούμε και να φωτογραφηθούμε με τον “Πυθέα”!
Και μαζί με αυτούς και ο Δήμαρχος του Καργκέζε κ. Φρανσουά Γκαριντάτσι με άλλα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας.

Η παρουσία του Αξιότιμου κ. Πρέσβυ, περιποιεί ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση του Ολυμπιακού ταξιδιού του “Πυθέα” και τον Ευχαριστώ όλως ιδιαιτέρως καθώς και την “κηδεμόνα” μου εκ μέρους της Πρεσβείας καθόλη την παραμονή μου στη Γαλλική Επικράτεια την Κα Αλεξάνδρα Μαντζίλα.

Ευχαριστίες και στον Δήμαρχο του Καργκέζε για την συγκινητική φιλοξενία και στις υπέροχες προσώπικότητες των Ελλήνων που “στέκονται όρθιοι” σε αυτό το Μανιάτικο χωριό των 1300 κατοίκων που “μυρίζει” παντού Ελλάδα!

Η επιθυμία τους να κρατήσουν την ελληνική γλώσσα “ζωντανή” και να παρέχουν στα παιδιά τους ταξίδια στην Ελλάδα για να ταξιδέψουν για να επισκεφθούν τα μουσεία και να μάθουν την ιστορία της, ήταν συγκινητική.

Επόμενος σταθμός, το τελευταίο Γαλλικό έδαφος, ή “χώρα των Λαστρυγόνων” το ιστορικό Μπονιφάτσιο και αναμονή για αναχώρηση στις 23/05 που θα καλμάρει ο καιρός.

Αλλαγή σημαίας στον ιστό.
Πορεία για Ιταλία, τη Λα Κατέλ στη Σαρδηνία.

Scroll to Top